top of page
Search
  • berivanbirkan

TOHUM DÖNGÜSÜ İLE HORMONAL DENGE

Polikistik over ya da diğer kistsel/hormonal problemler sebebi ile bozulan regl döngünüzü düzene sokmak, hormonlarınızı dengede tutmak ve bu dengesizliğin getirdiği diğer problemlerden kurtulmak için tabiki de tek çare haplar DEĞİL!

3 ay düzenli olarak denediğim ve her ay istediğim gibi düzenli bir regl döngüsüne sahip olmamı sağlayan bu doğal yöntem polikistik over gibi hormonal hastalıklardan çeken, düzensizlik yaşayanlar için alternatif doğal bir çözüm gibi duruy

Bugüne kadar kırmızı soğan suyu kaynatıp içmeye kadar varan doğal yöntemlerle hormonlarımı düzene koymaya çalıştığım hiçbir girişimimden sonuç alamamıştım ta kiii tohum döngüsü ile tanışana kadar. Bye bye haplar!


İlk akla gelen soru: Tohum Döngüsü Nedir?

Kısaca menstrual döngünüzü 2şer haftadan 2 ayrı fazda farklı tohumlar ile dengeye sokan bir diyet.

Menstrual döngünün gereksinimlerinden olan östrojen için yararlı tohumların ilk fazda, progesteron hormonu üretimine yardımcı tohumların da ikinci fazda tüketilmesine dayanan bir döngü. 28 güne yayılan döngünün ilk 14 günü olan foliküler fazında (1.-14. Gün) kabak çekirdeği ve keten tohumu tüketmeniz gerekiyor. Bu periyodunuzun başladığı ve yumurtlamaya kadar olan dönem.

Yumurtlama ile hemen sonrasını kapsayan 2 haftalık luteal dönemde ise (15.-28. Gün) ayçiçeği çekirdeği (evet bildiğimiz, çit çit çitlediğimiz çekirdek) ve susam tüketiyorsunuz. Daha akılda kalıcı olması için aşağıda hazırladığım görseli telefonunuza arka plan resmi de yapabilirsiniz:D


Tohum Döngüsü Nasıl Uygulanır?

1) Reglinizin ilk günü ile 14.günü dahil her gün

+1 yemek kaşığı kabak çekirdeği

+1 yemek kaşığı keten tohumu tüketiceksiniz.

İlk defa deneyeceğiniz bu diyete reglinizin ilk gününde başlamanız uygun olacaktır. Şu anda hap kullanıyor iseniz zaten reglinizin ilk gününde hapa ara verdiğiniz 1 hafta içinde oluyorsunuz. Ben bu ara verdiğim süreçte tamamen hapı bırakıp 3 aylık bir deneme sürecine girdim.


Neden 3 ay derseniz birçok diyette olduğu gibi diyetin etkisi birkaç aydan önce kendini göstermeyebilir ya da iyice dengeye oturmamış olabilir. Bu sebeple denerken ilk aydan bir sonuç almazsanız bırakmayın derim. Ben ilk aydan direk sonuç almış olsam da böyle bir riskin olduğunu kabul edip 3 ay deneme süresi verdim kendime. Bakalım her ay zamanında reglimi görecek miyim diye.


2) 15. gün itibari ile 28. güne kadar

+1 yemek kaşığı ay çekirdeği

+1 yemek kaşığı susam tüketiceksiniz.

28. günün ertesi günü yeni döngünün başlangıcı olacağı için tekrar 1.güne başlıyor olacaksınız.

Tohum Döngüsü Hormonları Düzene Sokuyor Mu?

Araştırdığım kadarı ile tohum döngüsü daha çok Amerika'da yaygın ve daha bilimsel olarak kanıtlanmamış bir yöntem. Ancak tohumların yararları ayrı ayrı kanıtlanmış bilinen bilimsel gerçekler.

Örneğin susam ve keten tohumu içerisinde barındırdığı lignan denen bitki kaynaklı östrojene sahip. Lignanlar sayesinde bu tohumlar östrojen seviyesini arttırdığı gibi vücutta sentezlenemeyen ve gıdalar ile vücuda alınması gereken yağ asitlerini de sağlıyor (bkz. zink ve selenyum) [Ref1]. Bazı araştırmalar sadece keten tohumu ile de menstrüal döngüde ve polikistik over sendromundaki hormon seviyesinde düzelmelerin olduğunu belirtiyor [Ref2, Ref3, Ref4].

Ayrıca bu tohumların içerisindeki E vitamininin, omega 3 ve omega 6 asitlerinin hormon üretiminde önemli bir rol oynadığı kanıtlanmış [Ref5, Ref6].

Tohumlar sadece ovulasyon döngüsü için değil, kalp sağlığı, kolesterol riskinin azaltılması hatta meme kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı koruma görevi de üstleniyor [Ref7, Ref8, Ref9, Ref10].

Özetle tohum döngüsünün direk olarak hormonları düzene soktuğu ya da polikistik over sendromunu iyileştirdiği kanıtlanmamış olsa da tohumların ayrı ayrı yararları üzerine birçok araştırma yapılmış.


Tohumları Tüketme Yöntemleri

Tohumları tüketmenin birçok yolu var. En kolayı direk kaşıkla herhangi bir şeye karıştırmadan yemek ancak bu keten tohumu gibi yemesi biraz zor olan tohumlarda bu yöntem çok da kolay olmuyor. Tembellik yapıyorsam ya da bir şeyler hazırlamak zor geliyorsa sade olarak kaşık kaşık tükettiğim oluyor.

Bunun dışında yoğurdunuza, salatanıza, humus gibi mezelerinize, müslinize, sıktığınız meyve suyu ya da yaptığınız smoothilere de karıştırabilirsiniz. Benim favorim ise tohum topları.


Hazırlaması Kolay, Yemesi Kolay Tohum Topları Tarifleri

1) Foliküler Tarif




Malzemeler:

- 14 Y. Kaşığı keten tohumu

- 14 Y. Kaşığı kabak çekirdeği

- 3 adet hurma

- 4 adet kuru kayısı

- 3 Y. Kaşığı müsli

- 1 bar dark çikolata

- 2 Y. Kaşığı hindistan cevizi yağı

- 1 tatlı kaşığı tarçın


Yapılışı:

1) Müsli ve tohumları blendırdan geçirip ufak parçalara böldürün.

2) Çikolatanızı parçalara ayırıp ister benmari usülü ister benim gibi mikrodalgada cam kase içerisinde eritin. Genelde 20 sn yeterli oluyor mikrodalga için.

3) Kuru meyvelerinizi ufak dilimler halinde kesin ve erimiş çikolata ile beraber diğer tüm malzemelerinizi spatula yardımı ile karıştırın.

4) Minik toplar halinde avuç içinizde yuvarlayın ve bir tepsi üzerine dizin.

5) Dağılmaması için dondurucuda birkaç saat bekletin.


Eğer ki çikolatanız yeterli olmazsa 2 yemek kaşığı kadar süt ilave edebilirsiniz ancak dikkatli olmakta fayda var. Fazla sıvı olursa karışımınızı top haline getirmek zor olacaktır.


2) Luteal Tarif




Malzemeler:

- 14 Y. Kaşığı susam

- 14 Y. Kaşığı ay çekirdeği

- 3 adet kuru kayısı

- 2 adet kuru incir

- 4 Y. Kaşığı leblebi

- 1 bar dark çikolata

- Dışı için rendelenmiş hindistan cevizi


Yapılışı:

1) Leblebileri ve tohumları blenderdan geçirip ufak parçalara böldürün.

2) Çikolatanızı parçalara ayırıp ister benmari usülü ister benim gibi mikrodalgada cam bir kase içerisinde eritin. Genelde 20 sn yeterli oluyor mikrodalga için.

3) Kuru meyvelerinizi ufak dilimler halinde kesin ve erimiş çikolata ile beraber diğer tüm malzemelerinizi spatula yardımı ile karıştırın.

4) Minik toplar halinde avuç içinizde yuvarlayıp rendelenmiş hindistan cevizine batırın ve bir tepsi üzerine dizin.

5) Dağılmaması için dondurucuda birkaç saat bekletin.


Bu tarifteki leblebiyi müsli, fındık, ceviz gibi baz olabilecek başka malzemeler ile de değiştirebilirsiniz. Ben evde bayatlamaya başlamış leblebileri bu şekilde değerlendirmek istediğim için bu tarifi yarattım. Kuru meyveleri de hurma gibi diğer opsiyonlarla değiştirebilir ve kendi tarifinizi yaratabilirsiniz. Ben kuru meyveleri her seferinde eklemeye çalışıyorum ki toplar daha kolay yapışsın ve yuvarlansın. Topları buzdolabında rahatlıkla 2 hafta tutabilir ve topların sayısına göre günlük tüketeceğiniz miktarı ayarlayabilirsiniz. Ben genelde güne 2 minik top düşecek şekilde yapıyorum.


Afiyet olsun!

269 views0 comments
bottom of page